Lykken er å skape liv og trivsel i verneverdige husStor interesse for ”DRAMMEN – blott til lyst”Endelig har historien om lystgårdene i og rundt Drammen 1700-1860 fått sin historie mellom to permer. Boken har fått en strålende mottagelse og ligger an til å bli årets bestselger i drammensområdet.

I boken tar jeg deg med på et spennende møte med bygninger og parkanlegg som ga Drammen ry som Nordens vakreste by. ”DRAMMEN – blott til lyst” er resultat av mange års forskning, og gir deg ny lokalhistorie og mange overraskelser. For første gang blir du kjent med lystgårdslivet i Drammen og distriktet i full bredde – fra den spede begynnelse omkring 1700 og til landlivets gleder ebber ut omkring 1860.

Drammensernes landsteder ligger (og lå) godt fordelt på begge sider av elva – fra Herstrøm i vest til Lierbyen i nordøst og Solum i sørøst. Hele 49 anlegg lå innenfor dagens kommunegrense i Drammen, 23 i Lier og 4 i Nedre Eiker. I dag eksisterer 30 lystgårder, og 18 bærer fortsatt preg av fordums glans.

Gjennom boken komme du på ”innsiden” av de best bevarte sommerstedene. Etter mange års forskning kan jeg presentere en mengde nytt historisk stoff som aldri har vært på trykk tidligere. Her er det duket for mange overraskelser og ny kunnskap om distriktets fortid. 

”DRAMMEN – blott til lyst” følger opp suksessen med jubileumsboken DRAMMEN - by i utvikling gjennom 400 år. Den nye boken har også stort format og samme kvalitet i form, innhold, bildekvalitet og innbinding.

DRAMMEN – blott til lyst er boken til deg som er opptatt av din lokale historie, og som ønsker å bli kjent med Drammensdistriktets kjente og ikke minst ukjente bygningshistoriske perler.

Bildet fra boklanseringen viser sentrale medarbeidere og støttespillere i bokprosjektet. Fra venstre sjefskonservator Einar Sørensen, fotograf Devegg Ruud, arkivspesialist Jens Petter Nielsen, forfatterens høyre hånd Anna Helene Stampe Sellæg, forfatter og utgiver Jo Sellæg og korrekturleser Audun Knappen. Foto Nils Maudal.

bilde bilde